4 saveta za održavanje Vaših Alirastone površina

Prilikom odabira kuhinjske ploče ili bilo koje druge površine u domu, kupci treba da obrate pažnju na nekoliko faktora:

 • Da li je materijal otporan na mrlje i ogrebotine?
 • Da li je izdržljiv?
 • Da li postoji opcija širokog spektra boja?
 • Da li ga je lako održavati?
 • Da li na njega utiče izlaganje limonovom soku, čaju, vinu i drugim tečnostima koje dolaze u dodir sa površinom?

Iako postoje vizuelno lepi površinski materijali koji mogu odgovarati Vašim idejama i zahtevima, oni će najverovatnije zahtevati dodatnu negu i održavanje. Ko ima vremena za to?

Alirastone kvarcne površine nude luksuzan i neporozan materijal kao opciju niskog održavanja i na taj način Vam omogućava da pripremite večeru, zabavite se i živite svakodnevni život bez dodatne brige koja se odnosi na održavanje Vaših radnih ploča.

Evo nekoliko saveta kako da očistite Alirastone površinu i kako da Vaša kuhinjska ploča uvek izgleda kao nova.

 1. Ne preterujte sa održavanjem

Pošto su Alirastone površine tvrde, neporozne i otporne na mrlje, nije neophodno prekomerno brisanje. Za svakodnevno, rutinsko čišćenje, jednostavno obrišite vlažnom krpom, toplom vodom i sapunom (takođe, u obzir dolazi i blagi deterdžent) ili korišćenjem kvalitetnog spreja zadržite njen sjaj. Temeljno osušite mekom krpom ili papirnim ubrusom. Kako bi se obezbedio konzistentan sjaj, obrišite radnu ploču širokim kružnim pokretima.

 • Čistite blagim proizvodima
 • Isperite vlažnim papirnim ubrusom, krpom ili sunđerom
 • Osušite papirnim ubrusom

Za razliku od mermernih i granitnih ploča, Alirastone površine ne zahtevaju redovnu zaštitu od mrlja ili buđi.

 1. Koristite neabrazivna sredstva za čišćenje u domaćinstvu

Kako biste uklonili otiske prstiju, tragove kafe ili drugih tečnosti, očistite površinu neabrazivnim sredstvima za čišćenje, kao što su određena kremasta sredstva ili nežni izbeljivači za domaćinstvo. Nanesite sredstvo za čišćenje na vlažnu krpu ili suđer, obrišite i osušite papirnim ubrusom.

Ukoliko želite da koristite ekološki bezbedna sredstva za čišćenje, možete koristiti kombinaciju 50/50 sirćeta i vode.

 1. Oslobodite se tvrdokornih mrlja

Prosuto ulje, sirće, soja sos, kari, kurkuma, crveno vino, boje za hranu, mastilo, kao i sve druge vrste tečnosti nisu problem za Vaše Alirastone površine. Nežno dodajte sredstvo za čišćenje sa oksalnom kiselinom na neabrazivni sunđer i obrišite Vašu površinu. Ne zaboravite da nakon toga isperete sredstvo i obrišete površinu suvim materijalom.

Za tvrđe mrlje, alkohol za domaćinstvo i nežna krpa će završiti posao, ali možete pokušati da uklonite mrlje i sa malom količinom izbeljivača za domaćinstvo u slučaju posedovanja svetlijih površina.

Ulje: Maslinovo ulje, ulje kanole, pa čak i mašinska ulja mogu se ukloniti sa ovih površina blagim odmašćivačem.

Suve ili lepljive supstance: Sastrugati plastičnim nožem, namenjenim za radne površine, a nakon toga obrisati površinu.

Lak za nokte: Odmah upotrebite malu količinu sredstva za uklanjanje laka za nokte, zatim očistite i osušite kao i u prethodnim situacijama.

Krv, vosak, lepak i slično: Nanesite blagi odmašćivač na površinu i ostavite ga nekoliko minuta, a zatim obrišite čistom, vlažnom krpom, potom suvim papirom.

 1. Budite pametni

Alirastone površine su izuzetno jake i izdržljive, ali nisu i neuništive. Ne koristite abrazivne sunđere na svojim površinama i izbegavajte korišćenje sledećih supstanci direktno na površini:

 • Opasne hemikalije i sredstva za čišćenje: Hemikalije poput sredstava za čišćenje pećnica, sredstava za čišćenje toaleta, za poliranje mašina za pranje sudova i slično, mogu značajno iritirati površinu i na taj način oštetiti sjaj Vaše radne površine. Sredstva za uklanjanje boje i slična jaka sredstva treba, takođe, izbegavati.
 • Visoka toplota: Alirastone kvarc je otporan na toplotu, međutim, ne preporučuje se da postavljate izuzetno tople šerpe, tiganje, tepsije i slično direktno na površinu, umesto toga, uvek koristite podlogu ili podmetač. Površine se mogu ošetiti naglim i brzim promenama temperature.
 • Oštri predmeti: Tokom pripremanja hrane na Vašim Alirastone površinama, izbegavajte da koristite oštre predmete i noževe bez korišćenja daske za sečenje kao meru predostrožnosti.
 • Možete li čistiti Alirastone površine sirćetom? Ukoliko želite da primenjujete preporučena i ekološki bezbedna sredstva za čišćenje, možete koristiti kombinaciju 50/50 sirćeta i vode.

Kako bismo obezbedili kupcima bezbrižnost, svaka Alirastone površina dolazi sa doživotnom garancijom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed